СКИ

Ски
Обувки
Автомати
Щеки

 

СНОУБОРД

Дъски
Обувки
Автомати

 

СПЛИТБОРД

Дъски
Обувки
Автомати

 

СНОУКАЙТ

Дъски
Кайт
Колан/седло
Контрол бар

 

ДРУГИ СПОРТОВЕ

Кънки
Шейни
Моторни шейни
Други

 

ЕКИПИРОВКА

Екипи
Шапки
Ръкавици
Маски
Каски
Термо бельо

 

АКСЕСОАРИ

Протектори
Сакове
Вакси
Инструменти
Карвинг пластини
Екстри за ски автомати
Лавинно оборудване
Багажници за автомобили
Други

 

 

 

 
 

 

Бързо Търсене

Ключови думи:

 

 

Покажи само обяви със снимки

Подробно Търсене

Изберете желаните от Вас характеристики:

Местонахождение на продукта
Цена до
Нови/Втора употребаВтора употреба
Нови
КласДамски
Детски
Мъжки
Тип ски
УмениеМайстори
Напреднали
Начинаещи
Марка
Модел Сезон
Дължина в сантиметри до
Ширина връх в милиметри до
Ширина талия в милиметри до
Ширина опашка в милиметри до
Радиус на завоя в метри до
Тегло за чифт в грамове до
С монтирани автомати

 

Покажи само обяви със снимки

 

 

СКИ - ски

 

 

Формата предлага детайлно търсене в категория Ски – ски. Тук са класифицирани и изброени основните характеристики както на Alpine така и на Nordic ски моделите.

 

От полето “Тип ски” бързо и лесно могат да се сортират и изберат ските най-подходящи за даден тип каране или умения:

 

Alpine – Allmountain” и “Alpine - Piste” типовете са най-разпространените и често предпочитани от скиорите. Това са ски модели в общия случай характеризиращи се със средна твърдост и широчина. Те са с карвинг геометрия и подходящи за не състезателно и по-скоро аматьорско каране на скиори любители. “Alpine - Piste” са подходящи за каране по обработени писти, а “Alpine – Allmountain” по-скоро се стремят да задоволят изискванията на скиори обичащи разнообразието – както обработени писти, така и извън пистово каране по не особено дълбок и мек терен.  “Alpine – Allmountain” моделите като цяло са по-широки ски, които се избират по-дълги за скиора. Те имат радиус на завоя между 15-25 метра, което ги прави подходящи за по-напреднали скиори.

 

Типовете “Alpine – Race SL” и “Alpine – Race GS” са състезателните “машини” в категорията. Това са твърди, бързи и тежки ски. Подходящи са за каране по добре обработени и дори заледени твърди терени. Карането им изисква много майсторство и силно “натискане”, затова тези ски са подходящи за напреднали скиори и майстори, за които скоростта е важен фактор. В зависимост от дисциплината геометрията на моделите варира от 70-72 мм широчина на талията и 9-12 метра радиус на завоя при Слалом (SL) моделите  до 65-69 мм широчина на талията и 30-40 метра радиус на завоя при моделите за Гигантски слалом или Спускане (GS).

 

Разнообразието от форми, технологии и нововъведения в типове “Alpine - Freeride” и ”Alpine - Freestyle” е наистина необятно. Тези динамично развиващите се типове ски са за скиорите, за които няма граници в спорта. Като средство за спускане на необработен склон, покрит с мека, току що наваляла пудра на 4-5  завоя с денивелация 200-300 метра  и с 80-90 км/ч , “Alpine - Freeride” ските са изключителни. Геометрия от вида 140/125/135 или радиус на завоя – 40-45 метра е нещо напълно нормално за тези ски, както и това, че те са едновременно леки но твърди, дълги но маневрени, карат се успешно както напред, така и назад.

 

Също толкова експресивни но за по-различни терени са ските от тип  ”Alpine - Freestyle”. Също като Freeride моделите те са двойно огънати, двупосочни, леки но по-къси, меки  и тесни ски. Това са  ски, с които се правят 360 градуса във въздуха отлитайки назад от 30 метрови скокове. Ски за фън парк, пайп улей или просто парапета на стълбите пред блока, тези ски са конструирани така, че да поемат много тежки “обиди” от ползвателите си, с подсилени кантове и покрития на базата.

 

Ако последните типове ски стават прекалено “странни”, какво да кажем за “Monoski” и “Skiboard”. За търсачи на силни усещания моноските, не прощават и най-малката грешка в карвинг стила. От друга страна малките блейдове , които в комбинация със заледен терен и липса на щеки могат да повдигнат адреналина и на най-уверения скиор.

 

Дори и слабо разпространени сред аматьорите - любители на ски спорта в България,  типовете ски подходящи за “Северните дисциплини” – “Nordic – Alpine Touring”, “Nordic – Backcountry”, “Nordic – Skate skiing”, “Nordic – Ski jumping” са неизменна част от категоризацията на ски моделите. Дали ще стане въпрос за разходка нагоре по склона, скокове по сто и повече метри или километрично маратонско ски бягане, безспорно имаме предвид “Nordic” моделите -  ските, които не блокират движението на петата на ски обувките.  

 

Полетата за подробно сортиране и фина настройка на критериите “Дължина в сантиметри”, “Умение”, “Ширина връх в милиметри”, “Ширина талия в милиметри”, “Ширина опашка в милиметри”, “Радиус на завоя в метри” и “Тегло за чифт в грамове”, дават възможност на по-запознатите скиори и тези, които знаят какво точно търсят, успешно да го намерят.

 

 

Текст: SkiBorsa.com