СКИ

Ски
Обувки
Автомати
Щеки

 

СНОУБОРД

Дъски
Обувки
Автомати

 

СПЛИТБОРД

Дъски
Обувки
Автомати

 

СНОУКАЙТ

Дъски
Кайт
Колан/седло
Контрол бар

 

ДРУГИ СПОРТОВЕ

Кънки
Шейни
Моторни шейни
Други

 

ЕКИПИРОВКА

Екипи
Шапки
Ръкавици
Маски
Каски
Термо бельо

 

АКСЕСОАРИ

Протектори
Сакове
Вакси
Инструменти
Карвинг пластини
Екстри за ски автомати
Лавинно оборудване
Багажници за автомобили
Други

 

 

 

Rocker технологията при съвременните ски

2015-01-06 00:37:35

 Ако погледнем колекциите на водещите производители на ски за сезон 2014-2015 ще ни направи впечатление, че все по-често в спецификациите на повечето модели присъства характеристиката Рокер (Rocker). Това е характеристика на геометрията и формата на ските, която набира популярност в последните години. На графиката по-долу се вижда същността на Рокер технологията нагледно, но нека поговорим по-подробно за приложението и по-специално, какво толкова променя Рокера в ските като преживяване и усещане.Ако започнем по-отдалече, повечето от ските, които до сега познаваме и всички сме виждали и може би караме имат така наречената Камера (Chamber) технология. Ако поставите ските една срещу друга откъм базата и ги долепите ясно се вижда тази Камера – тя се получава между средните части на двете долепени ски. Тази форма наподобяваща лък по принцип е измислена с идеята когато скиора е на ските и влезе в завой, ските да се огънат в обратната посока този път във формата на буквата "С". По този начин ските с възможно най-голям натиск следват терена и осигуряват пълен контакт на канта със снега.


Технологията Камера е нещо чудесно, особено за ските за каране на твърди терени и тя присъства и в съвременните модели с Рокер в различен интензитет. Нововъведението по-скоро е комбинацията на Камера и Рокер технологиите във формата на ските.


Рокер извивките са с различен интензитет в различните модели. При ските за твърди повърхности Рокерите при върха и опашката на ските са почти незабележими докато някои от моделите за мек сняг Рокерите обхващат цялото протежение на ските, като Камери изобщо липсват. Очевидно е предимството на Рокер извивките при ските за каране в пудра. Те многократно подобряват възможността на ските да изплуват в мекото при каране както напред, така и назад.Как обаче стои въпросът с Рокерите в ските за каране на твърди терени? Какъв е смисълът от тази технология тук? Представете си ски за каране на твърди терени, които са дълги 185 см. и имат традиционната Камера технология в средата. Някои ще кажат, че това е прекалено дълга ска за писта, какво обаче ако имаме допълнителни Рокери на върха и опашката от по примерно 5 см. Реално това определя контактната повърхност на ските, когато се карат шус от около 175 см. Интересното идва когато с тези ски се завива. Тогава Рокерите влизат в контакт със снега също както и останалата част от кантовете. Така получаваме пълния контакт на ски 185 см. в завой, съответно много по-добра опора на канта (Edge Hold) и контрол в завоите при по-висока скорост. Освен това самото иницииране на завоите с по-дълги ски, които имат Рокер е много по-лесно и оттам ските се усещат много по-маневрени и леки за завиване независимо от по-голямата дължина. 

 

 

 

 

Коментари