СКИ

Ски
Обувки
Автомати
Щеки

 

СНОУБОРД

Дъски
Обувки
Автомати

 

СПЛИТБОРД

Дъски
Обувки
Автомати

 

СНОУКАЙТ

Дъски
Кайт
Колан/седло
Контрол бар

 

ДРУГИ СПОРТОВЕ

Кънки
Шейни
Моторни шейни
Други

 

ЕКИПИРОВКА

Екипи
Шапки
Ръкавици
Маски
Каски
Термо бельо

 

АКСЕСОАРИ

Протектори
Сакове
Вакси
Инструменти
Карвинг пластини
Екстри за ски автомати
Лавинно оборудване
Багажници за автомобили
Други

 

 

 

Време е за пазаруване – Как да изберем ски обувките

2012-08-27 14:39:00

 


Как трябва да се усещат ски обувките на крака когато ги избирате ?

Целта на ски обувките е да направят директна връзка между движенията на коленете и ските Ви с възможно най-малко луфт. Ако усещате ски обувките си "хлабави" може да пострада не само карането Ви но и самите Вие.

Ако ли пък ги усещате прекалено "стегнати", може да сте сигурни, че Ви предстоят доста болезнени дни в планината. Не избирайте обаче ски обувки с по-голям размер с цел те да не ви убиват. Това е една от най-често правените от скиорите грешки. Имайте предвид, че когато за пръв път изпробвате даден чифт, те ви се струват по-стегнати отколкото всъщност са. Това с особени размери е валидно ако чифта е нов а не примерно втора употреба. С времето обаче пяната, дунапрена или други подобни материали в новите обувки се компресират, нагаждайки се с извивките на конкретния крак, който е поставен в тях. Дори и при обувките втора ръка е така в известна степен, защото формите на краката на ползвателите са различни както и съответно предишната заета форма на меките материали на обувките.


И така - ски обувките са по мярка когато - са удобни, добре и плътно обхващащи, не спиращи кръвообръщението, но възможно най-стегнати. Трябва пръстите Ви леко да опират отпред когато изпробвате обувките не върху ските и не в движение. Трябва да е възможно леко движение на пръстите, но в никакъв случай на глезена, както и цялото стъпало напред-назад в обувката.


Колко твърди трябва да са ски обувките ?

Ски обувките имат така наречения ‛flex" индекс, който характеризира твърдостта на обувките. Колкото ‛flex" индекса е по-голям, толкова обувките са по-твърди. За по-напреднали скиори, съответно каращи по-бързо и динамично са подходящи по-твърди обувки, които да пренасят движенията на коленете върху ските по-бързо и с по-малки "загуби". Обратно за по-начинаещи скиори са подходящи по-меки обувки, които да прощават грешките и да увеличават комфорта. И така – начинаещите скиори трябва да се насочат към обувки с ‛flex" индекс до около 60, средно – напредналите от 60 до 80, напредналите от 80 до 100 и експертите – над 100. Състезателните модели ски обувки са с още по-високи стойности. Те за възрастни състезатели се движат в границите от 110 до 150.


Твърдостта на ски обувките трябва да бъде съобразена и с някои други фактори. По-тежките скиори, като и тези, които обичат извън - пистовото каране трябва да изберат по-твърди модели. Ако пък имате проблеми с коленете, може да посмалите твърдостта на ски обувките си. Това ще намали болката и риска от задълбочаване на контузиите.


С каква широчина трябва да са ски обувките ?

Понеже скиорите имат много разнообразни стилове на каране и много различни по форма и широчина крака, производителите на ски обувки създават различни линии модели с различни широчини при пръстите на краката. Правилото е, че по-напредналите скиори биха предпочели по-тесни в пръстите модели. Това увеличава стабилността при високи скорости за сметка на комфорта – цена, която напредналите са склонни да платят. И така – начинаещите и средно – напредналите трябва да изберат модели с широчина от 102 до 105мм. , напредналите – от 100 до 102мм. и експертите и състезателите – до 100мм. 


За повече информация продължете към страницата за детайлно търсене в "Категория СКИ - обувки"


 

 

 

 

 

Коментари