СКИ

Ски
Обувки
Автомати
Щеки

 

СНОУБОРД

Дъски
Обувки
Автомати

 

СПЛИТБОРД

Дъски
Обувки
Автомати

 

СНОУКАЙТ

Дъски
Кайт
Колан/седло
Контрол бар

 

ДРУГИ СПОРТОВЕ

Кънки
Шейни
Моторни шейни
Други

 

ЕКИПИРОВКА

Екипи
Шапки
Ръкавици
Маски
Каски
Термо бельо

 

АКСЕСОАРИ

Протектори
Сакове
Вакси
Инструменти
Карвинг пластини
Екстри за ски автомати
Лавинно оборудване
Багажници за автомобили
Други

 

 

 

Добрата физическа подготовка намалява риска от контузии

2012-03-15 21:12:25

 


"Повечето хора в днешно време не се подготвят добре преди такива ваканции и затова загубват половината от времето си в лечение на разни травми‛, споделя трикратната Олимпийска шампионка по сноуборд Лесли Макена.


Почивка в планината на ски или сноуборд е страхотно забавление, особено, ако сме подготвени добре физически преди това. В противен случай любителите на различни ски и сноуборд дисциплини рискуват да загубят доста време от лекуването на преуморени мускули и разни контузии.


Според Лесли Макена най-често срещаните травми по склоновете- разтежение на мускули, се получава поради липсата на добра физическа подготовка преди това. В резултат от преумореност скъсани сухожилия, проблеми в гърба и дори счупени кости могат да развалят почивката на почитателите на зимните спортове


Да прекараш шест часа на пистите всеки ден в рамките на една седмица е страхотно натоварване за мускулите. Като пример- представете си същото това време прекарано във фитнеса.


Доста физиотерапевти из света препоръчват практикуването на физиотерапия и пилатес преди да се качим на ските или сноубордовете. Във връзка с това Макена смята, че преди ваканция в планините трябва да наблегнем най-вече на физическата издръжливост.


"Опитайте се да влезете в един добър ритъм от 3 до 6 седмици преди да се качите в планината. Най-добър ефект има правенето на три вида упражнения- такива включващи въртеливи движения в кръста, вдигане на тежести и тичане или каране на колело.‛


Американката още препоръчва и йога за сила и придобиване на гъвкавост на тялото. Според нея бутилка с магнезиево масло под ръка пък би помогнала до голяма степен за възстановяване на мускулни травми и преумореност. Както е известно магнезият успокоява мускулите и нервите и така отстранява появилите се болки.


"След като магнезият отпуска мускулите, това ще позволи на кръвта да се влива в тях в по-големи количества и така появилата се млечна киселина ще бъде премахната по-бързо‛, добави Макена. 

 

 

 

 

Коментари